Hummernytt i Hunnebostrand

Handlingar från årsmötetAdministration

Posted by Hans Trulsson Mon, May 20, 2019 12:06:28

Dagordning
Verksamhetsberättelse
Balansrapport
Resultatrapport
Revisionsrapport
Protokoll
Justerat protokoll - namnunderskrifter
Blog image


ÅrsmöteAdministration

Posted by Hans Trulsson Mon, April 08, 2019 20:27:15

K A L L E L S E T I L L Å R S M Ö T E

Svenska Hummerakademiens medlemmar kallas till årsmöte.

Årsmötet genomförs Annandag Påsk 2019-04-22, kl. 12:00 – 14:00.

Vi genomför årsmötet i Hummerakademiens lokaler på Södra Strandgatan 4 i Hunnebostrand.

Dagordning, revisionsberättelse, förvaltningsberättelse, balans- och resultaträkning för 2018, och styrelsens förslag till nya stadgar kommer att finnas tillgängliga i samband med årsmötet.

Välkomna till årsmötet hälsar,

Styrelsen för Svenska Hummerakademien.RenoveringenFastigheten

Posted by Urban Gross Sun, March 17, 2019 23:11:43

Just nu pågår intensiva ombyggnader i våra lokaler för att åstadkomma en allmän upprustning av byggnaden samt uppgradering av restaurangens förutsättningar att erbjuda en god arbetsmiljö för de som skall arbeta i restaurangen men även en upprustning som kommer dess gäster tillgodo. Ombyggnaderna innebär också bättre förutsättningar får våra humrars livsbetingelser och bättre möjligheter att visa levande hummer i våra akvarier. Nya akvarier kommer att installeras lite senare och fram till dess kommer vi att endast ha ett stort akvariet som kommer att innehålla 2-3 humrar. Garaget kommer att rivas och ett nytt garage kommer att innehålla ett mer lättarbetet kök, ny entrédörr är på g och innanför entrédörren blir det ett helt ny inredning som är mer välkomnande. Sammanfattningsvis får Hummerakademiens byggnad en rejäl uppfräschning. Nytt för denna säsong är också att Hummerkrogen återuppstår vilket är mycket positivt.

Allmänt om ÅrsmöteAdministration

Posted by Hans Trulsson Tue, January 29, 2019 12:31:56

Enligt Svenska Hummerakademiens administrativa planering kommer närmaste årsmöte att genomföras under april 2019.

Exakt datum meddelas på denna plats och enligt stadgarna:

"Tid och plats för årsmötet ska tillkännages genom anslag på tre väl synliga platser i Hunnebostrand senast 14 dagar före mötet. Mötet ska om möjligt även tillkännages på Akademiens hemsida och via e-brev till medlemmarna".

För deltagande i årsmötet krävs medlemskap i Svenska Hummerakademien. Alla intresserade är välkomna att bli medlemmar i Akademien.

Följande gäller för medlemskapet enligt stadgarna:

"Enskild person är välkommen att ansöka om medlemskap i Svenska Hummerakademien. Det är enligt akademiens uppfattning angeläget att medlemskapet är så spritt som möjligt.

Svenska Hummerakademien
Södra Strandgatan 4, 456 61 HUNNEBOSTRAND
hans @ hummerakademien.se

MEDLEMSAVGIFT 100 KR / år
Swish: 1236718225 Bankgiro: SEB 5167-0479
OBS: Ange tydligt namn och mobilnummer/e-postadress"

Välkomna som medlemmar i Svenska Hummerakademien - glöm inte att ange Din mailadress - för vi behöver kommunicera aktualiteter och allmän information med alla våra medlemmar.Akvarie skrotasHummertema

Posted by Urban Gross Fri, January 25, 2019 19:20:44

Fredag 25 januari "demonterade" Ted och jag ett av våra akvarier för att förbereda plats för nya akvarier. Just detta akvariet läckte vatten och vi har inte kunnat få akvariet tätt trots många försök.
Det var storsläggan som gällde och efter 4 timmars jobb låg metallen i metallbingen och glaset på avsedd plats hos Rambo återvinningscentral.
Nu planerar vi för anskaffning av nya moderna och täta akvarier som skall anpassas för framtida verksamhet och visningar för medlemmar och turister. Målet är att kunna visa humrar i olika storlekar, från yngel till Farfar Hummer "him self".
Ett akvarium är fortfarande i drift och huserar två humrar, en stor och en liten, så fort vi har nya akvarier på plats skall vi utöka antal humrar för studie och visningar.
Alla medlemmar är som vanligt alltid välkomna att titta in och följa utvecklingen i sjöboden.

Hälsningar
UrbanBlog image

Uppföljning av tillväxtHummertema

Posted by Urban Gross Sat, December 22, 2018 12:43:48

Vi har två humrar som vi avser att följa deras tillväxt med jämna mellanrum. Humrar växer inte så mycket under vintern men när temperaturen stiger så ökar också tillväxten. Se bilaga.

Hummer i tältHummertema

Posted by Urban Gross Thu, December 20, 2018 16:42:26

Våra humrar tältar på vintern!
För att kunna hålla korrekt temperatur i akvarierna under vintern så låter vi vår djur tälta, vi bygger upp ett "tält" runt akvarierna och sparar också energi eftersom sjöboden inte är isolerad.
En hummer vill ha 5-6 grader varmt under vintern om temperaturen går under 5 grader så slutar hummern att äta utan går då i dvala.
Vi har en hona som bär på rom och dessa skall kläckas framåt sommaren och är inte temperaturen liknande den i havet så kan ynglen kläckas för tidigt. Denna honan ingår i Yngelprojektet som vi deltager i huvudman för detta projekt är Sotenäs kommun.Blog image

Ny hummer växer tillHummertema

Posted by Hans Trulsson Fri, December 14, 2018 11:52:28


LILLE TED

Detta är historien om vår lilla hummer vi har i Sjöboden. Vid ett tillfälle i september 2017 hittade jag en liten hummer under en tegelpanna i ett av våra akvarier. Först trodde jag att det var klorna från en Eremitkräfta som stack fram men när jag släppte en bit räka framför tegelpannan kom det ut en liten hummer ca 6-7 cm lång, gissar att den var ca 1,5 år gammal. Vi hade ingen som helst aning om var den kom ifrån och var förvånade att ingen hade sett den tidigare,

Akvarierna var inte igång under vintern så jag skaffade ett litet akvarium som jag placerade i mitt garage och detta fick bli Lille Ted´s hem under vintern och våren 2018. Vi ansökte om tillstånd från Jordbruksverket så alla handlingar var godkända för denna förvaring.

Lille Ted trivdes alldeles utmärkt i mitt garage och var mina barnbarns favorit, de fångade smådjur i tången på stranden som de släppte i akvariet och hummern lärde sig fånga och äta upp dessa.

Sommaren 2018 var mycket varm så vid några tillfällen var jag tvungen att frysa ett par liter havsvatten för att kyla ner temperaturen i akvariet. Humrar klarar inte över 22-23 grader för då dör de.

Lille Ted är numera återbördad till Sjöboden där han fått ett eget litet akvarium inuti det

stora. Han har växt till sig mycket under denna tid vi har skött om honom och har nu ett Cara-

paxmått på ca 3 cm. En hummer växer mycket fortare i varmt vatten och Lille Ted ömsade skal tre gången under perioden maj till september. I maj var han ljusblå men nu har den en gråsvart färg.


Medlemmar är alltid välkomna in till sjöboden för att hälsa på Lille Ted och de andra humrarna.

Om sidodörren på sjöboden står på glänt så är det bara att titta in. Vi har planer på att byta ut befintliga akvarier så snart ekonomin tillåter och då hoppas vi kunna visa humrar i olika åldrar.

Mvh Urban Gross (här nedanför finns Power Point - presentation av Urbans berättelse inklusive bilder på Lille Ted)