Hummernytt i Hunnebostrand

Hummernytt i Hunnebostrand

Uppföljning av tillväxt

HummertemaPosted by Urban Gross Sat, December 22, 2018 12:43:48
Vi har två humrar som vi avser att följa deras tillväxt med jämna mellanrum. Humrar växer inte så mycket under vintern men när temperaturen stiger så ökar också tillväxten. Se bilaga.

Hummer i tält

HummertemaPosted by Urban Gross Thu, December 20, 2018 16:42:26
Våra humrar tältar på vintern!
För att kunna hålla korrekt temperatur i akvarierna under vintern så låter vi vår djur tälta, vi bygger upp ett "tält" runt akvarierna och sparar också energi eftersom sjöboden inte är isolerad.
En hummer vill ha 5-6 grader varmt under vintern om temperaturen går under 5 grader så slutar hummern att äta utan går då i dvala.
Vi har en hona som bär på rom och dessa skall kläckas framåt sommaren och är inte temperaturen liknande den i havet så kan ynglen kläckas för tidigt. Denna honan ingår i Yngelprojektet som vi deltager i huvudman för detta projekt är Sotenäs kommun.

Ny hummer växer till

HummertemaPosted by Hans Trulsson Fri, December 14, 2018 11:52:28

LILLE TED

Detta är historien om vår lilla hummer vi har i Sjöboden. Vid ett tillfälle i september 2017 hittade jag en liten hummer under en tegelpanna i ett av våra akvarier. Först trodde jag att det var klorna från en Eremitkräfta som stack fram men när jag släppte en bit räka framför tegelpannan kom det ut en liten hummer ca 6-7 cm lång, gissar att den var ca 1,5 år gammal. Vi hade ingen som helst aning om var den kom ifrån och var förvånade att ingen hade sett den tidigare,

Akvarierna var inte igång under vintern så jag skaffade ett litet akvarium som jag placerade i mitt garage och detta fick bli Lille Ted´s hem under vintern och våren 2018. Vi ansökte om tillstånd från Jordbruksverket så alla handlingar var godkända för denna förvaring.

Lille Ted trivdes alldeles utmärkt i mitt garage och var mina barnbarns favorit, de fångade smådjur i tången på stranden som de släppte i akvariet och hummern lärde sig fånga och äta upp dessa.

Sommaren 2018 var mycket varm så vid några tillfällen var jag tvungen att frysa ett par liter havsvatten för att kyla ner temperaturen i akvariet. Humrar klarar inte över 22-23 grader för då dör de.

Lille Ted är numera återbördad till Sjöboden där han fått ett eget litet akvarium inuti det

stora. Han har växt till sig mycket under denna tid vi har skött om honom och har nu ett Cara-

paxmått på ca 3 cm. En hummer växer mycket fortare i varmt vatten och Lille Ted ömsade skal tre gången under perioden maj till september. I maj var han ljusblå men nu har den en gråsvart färg.


Medlemmar är alltid välkomna in till sjöboden för att hälsa på Lille Ted och de andra humrarna.

Om sidodörren på sjöboden står på glänt så är det bara att titta in. Vi har planer på att byta ut befintliga akvarier så snart ekonomin tillåter och då hoppas vi kunna visa humrar i olika åldrar.

Mvh Urban Gross (här nedanför finns Power Point - presentation av Urbans berättelse inklusive bilder på Lille Ted)